viernes, 16 de agosto de 2019

Jaque Mate. Opiniones y Críticas. José Carlos Morenilla (Val.)



De José Carlos Morenilla (val)
Crític Literari. Valência, maig 2019
Publicada en els diaris digitals de Ribera TV, L’hortanoticias.com i altres
“Jaque Mate” és el títol del llibre de Lluís Salvador Asunción Martínez , editat per Círculo Rojo i que al llarg de les seves 248 pàgines ens explica la peripècia d'un aguerrit agent secret en el seu intent per desmantellar una conspiració neonazi a l'entorn de la ciutat d'Hamburg.
El 1972, Frederick Forsyth va escriure Odessa. Narrava com una organització secreta nazi s'encarregava d'extreure d'Alemanya i posar fora de perill criminals nazis de les SS. Datada, de la mateixa manera, en el moment en que Alemanya ja s'ha convertit en una República Federal encara ocupada i intervinguda pels aliats vencedors de la II Guerra Mundial, la novel·la Jaque Mate ens explica l'esforç molt més ambiciós per recuperar el poder polític i econòmic d'aquella mateixa organització a Alemanya, com si encara no s'hagués fet l'última jugada nazi.
L'autor, que parla alemany i s'ha documentat minuciosament sobre els llocs, personatges, procediments policials i fets històrics citats en l'obra, dota a aquesta d'una versemblança i precisió extraordinàries. El lector es trobarà atrapat en un moment històric complex, inquietant i intencionadament ignorat.
Sorprèn la intensitat del relat i l'interès creixent que desperta en el lector tot tractant-se de fets tan llunyans en el temps i circumstàncies socials que avui vivim. Em costa creure que tot sigui ficció, producte de la imaginació d'un autor en la seva primera novel·la com és el cas. No obstant això, qualsevol altra alternativa és encara més fantàstica: És el relat autèntic d'un veritable nazi? Com ​​va arribar a mans del nostre escriptor? ¿És possible descriure amb tanta precisió la ciutat d'Hamburg sense haver viscut en ella? ...
Bravo! Al cap ia la fi Jules Verne va donar la volta al món en vuitanta dies sense moure de la taula del seu escriptori. Ningú ho hagués cregut en el seu temps. El mateix passa amb aquesta novel·la.
No obstant això, és tan trepidant de principi a fi que els lectors no ens sorprendríem descobrint que, potser, no tot sigui ficció.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio